Cağ Kebabı

Erzurum Cağ Kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik, söz konusu kebabın pişirilmesinde kullanılan etin doğal ortamda, yaylalarda doğal besinlerle beslenerek yetiştirilen kuzulardan elde edilmiş olmasıdır.Etin hazırlanışı:

En az bir yaşındaki kuzulardan elde edilen et sinir, damar ve zarlardan ayıklanır. Etin yağ oranının %25 – %30 arasında olması gerekmektedir. Ayıklanan et, şişe takılmaya uygun şekilde hazırlanır ve tuzlanarak bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen et, çok ince kıyılmış kuru soğanın karabiber ile yoğrulup macun haline getirilmesi ile elde edilen özel harç ile iyice yoğrulup hazır hale getirilir. Hazırlanan et şişe takılır ve hafifçe sıkıştırılır.Pişirme:

Hazırlanan şiş, meyve veya meşe ağacı odunu kullanılarak yakılan ocakta pişirilir. Ocağın taş ya da tuğladan yapılması Cağ Kebabının kendine has lezzeti için önemlidir. Şiş durgun ateşe tabladan 15cm yükseklikte ve ateşin durumuna göre uygun bir mesafede özel düzeneğe yatay olarak konulur ve piştikçe şiş çevrilir. Etin renginin kırmızıdan kahverengine dönme seviyesi uygun pişme durumudur.Sunuş

Pişen Cağ Kebabı geleneksel olarak Cağ adı verilen küçük şişle servis edilir. Cağ şişteki ete geçirilir ve kebap bıçağı olarak tabir edilen bıçakla kalınlığı 4-7 mm olacak şekilde kesilir. Cağ’ın alt tarafı, ocağın yanında hazırlanan ızgarada isteğe göre kızartılır ve porselen veya krom tabakta servis edilir. Erzurum Cağ Kebabı, mevsimine göre ayrı bir tabakta da söğüş kuru soğan, turşu, közlenmiş yeşil biber veya mevsimine göre söğüş domatesle servis edilir. Kaynak: Konak Altı Restaurant

Cağ Kebabı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s