Maraş Yemekleri

Yüzölçümü: 14.346 km’ Nüfus: 1.012.384 (2000) İl Trafik No: 46Toprakları Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yayılan il,. kuzeyde Sivas, kuzeydoğuda Malatya, doğuda Adıyaman, güneydoğu ve güneyde Gaziantep, güneybatı ve batıda Osmaniye, Adana, kuzeybatıda Kayseri illeriyle çevrilidir. Kahramanmaraş ilinin topraklarının yarısından fazlasını Toros sistemine bağlı dağlar kaplar. ilin batı kesi minde Orta Toroslar’ın bir bölümünü oluşturan Bin boğa Dağları, kuzey kesiminde, Sivas ili sınırında Hezanlı Dağı yükselir.Kahramanmaraş ili, Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında, bir geçiş alanında yer alır. Berit ve Nurhak dağlarının güneyinde, Ceyhan Vadisi boyunca Akdeniz iklimi ağır basar. Bu iklimin etkisindeki güney kesiminde kışlar ılık ve yağışlı geçer. Yazlarsa sıcak ve ku raktır. ilin kuzey kesiminde karasal iklim etkilidir.Doğal bitki örtüsü de bu iklim farklılıklarına uymuştur. Denize nispeten yakın kesimlerde Akdeniz çevresine özgü bitki topluluklarına, yüksek kesimlerde ise meşe, kızılçam ve köknar ormanlarına rastlanır.İlde, tarımsal üretim içinde tahıl ve baklagiller ilk sırayı alır. Ormanlar, il topraklarının üçte birinden fazlasını oluşturur.Kahramanmaraş ilinin nüfusunun dörtte üçü tarım sektöründe çalışır. Osmanlı döneminde gelişen yünlü ve pamuklu dokumacılık ve dericiliğe daha sonra tarım aletleri yapımı da eklendi. Günümüzde fasulye, mercimek, pamuk, pamuk ipliği, kırmızıbiber, antepfıstığı ve metal turistik eşya başlıca ticaret ürünleridir.İLÇELERi: Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Ekinözü, El bistan, Göksun, Nurhak, Pazarcık, Türkoğlu.dur.Patlıcanlz Ekşili çorbaMALZEMELER1 çay bardagı aşurelik buğday

1 çay bardağı nohut

1 çay bardağı kırmızı mercimek

6.5 su bardagı su

1 orta boy patlıcan

2 çorba kaşıgı salça

5 diş sarımsak

1 tatlı kaşıgı sumak ekşisi

2 çorba kaşıgı tereyağı

1 çorba kaşıgı nane

1 tatlı kaşıgı kırmızıbiber

TuzYAPILIŞI: Aşurelik buğday ve nohutu akşamdan 1.5 su bardağı su ile ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzün ve kalan 5 bardak suyu ekleyip basınçlı tencerede 45 dakika pişirin. Mercimeği yıkayıp süzün. Patlıcanın kabuğunu soymadan küçük küp şeklinde doğrayın. Tuzlu suda 15 dakika bekletin. Sıkarak sudan çıkarın.Salçayı 1 kaşık suyla ezin. Mercimek, patlı can, tuz ve salçayı no hutlu bugdaya ilave edip pişirin. Sarımsakların kabuklarını soyup ezin. Sumak ekşisiyle birlikte tencereye ekleyip karıştırın. Nane ve kırmızıbiberi tereyağda kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

Maraş Yemekleri

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s